My Opinion

Digitalisering – Vi overser de ældre.

Kan i huske debatten om e-boks og digitalisering af den offentlige sektor. Højst sandsynlig.

Det blev lavet så ældre kunne blive fri for digital-post og stadig få almindelige breve. Tanken var at om X antal år har samfundet ikke længere den generation tilbage, der ikke kan bruge en computer. Derfor vil alt køre fint med de digitale systemer der er sat op.

Det er også helt fint, men vi er der ikke endnu, og det er et problem. Der er blevet skabt problemer uden løsninger eller rettere uden fair løsninger for de ældre. At blive fri for at skulle bruge e-boks til at modtage breve og få dem i papirform er en god løsning.

Men hvad så? Nu har du fået regningen i papirform, hvordan skal de få den betalt. Ude i de små byer sidder de ældre med forskellige problemstillinger de ikke kan løse selv. Det forventes at de har nogle omkring sig der kan hjælpe, familie eller venner. Men hvad med dem der ingen har.

Det er nedværdigende at leve sit liv og kan klare alt selv, og så på sine ældre dage se samfundet forandres så meget at der ikke længere er mulighed for dem at være selvstændige. “Man bliver nødt til at bede om hjælp hele tiden, for der er altid noget man ikke kan klare uden en computer “-Ældre borger.

Hvem skal hjælpe?

I de små byer, hvor der ikke længere er en bank, kan de ældre ikke selv stå for regningerne, hvis ikke de har mulighed for at køre bil. Det kan ikke passe, at en ældre person kan blive nødt til at bruge kræfter og ekstra penge på at få betalt en regning. De må tage tog eller bus til en større by, for at tage en taxa hen til banken, betale regningen og så tage taxa og bus/tog hjem igen. Regningen bliver pludselig meget dyrere end den var. Det gør den ikke for andre med mulighed for at bruge en computer.

Samfundet bliver ved med at prøve at lokke de ældre ud i den digitale verden. Men det er bare ikke alle ældre, der kan forstå og lære at bruge teknologien. Vi bliver nødt til at acceptere at nogle ikke har muligheden for at lære dette, og at nogle ikke har lyst. Der bliver set ned på de ældre når de ikke vil bruge en computer, fordi de “sætter sig på tværs” og nægter at prøve at lære dette.
Men undskyld mig, skal de ikke selv have lov til at bestemme, hvad de vil og ikke vil.

De ældre har ikke bedt om at blive sat foran en computer, ligesom børn i dag.

Den ældre generation har levet livet helt anderledes end vi kommer til at gøre det fremover, hvorfor forhindre dem i at klare sig selv. De har fuldstændig ret, når de siger, “Det kan jo ikke passe, at der ikke er mulighed for, at jeg kan ordne det selv”. De har jo ikke stemt på et samfund de ikke kan leve selvstændigt i. De har ikke bedt om, at det digitale skulle overtage alt. Samfundet har ikke skabt et stort nok rum for dem at fungere selvstændigt i.

Tidshorisonten blev sat for lavt, da man ville gå over til det digitale; der er ikke blevet givet tid nok til, at de ældre kan få lov til at leve resten af deres liv uden at samfundet skaber flere problemstillinger for dem. Der er problemstillinger nok for de ældre at tage sig af i hverdagen. Vi behøver ikke at gøre det værre ved at være ligeglade og ignorere den hjælp og forståelse de beder om.

Jamen det gør det besværligt for os at ændre på tingene nu, ja og hvad så. De var her først. De har skabt det Danmark vi har i dag. De burde have mulighed for et værdigt liv, helt til det sidste.

Er det noget vi kan finde en løsning på?
En fair løsning, så vi kan give de ældre deres selvstændighed og værdighed tilbage?

– Camilla out

 

Husk at være åben og imødekommende over for andre holdninger end din egen. Lyt og hør hvad baggrunden er for andres holdninger. Det kan være svært at forstå hvordan andre kan have en mening så anderledes end din egen. Det kan være lettere at sætte sig ind i, hvis man ved hvad personens baggrund er. Der kan være en meget simpel grund, en oplevelse, et tab, eller andet der har gjort indtryk på ens liv, og derved har skabt anderledes holdninger end flertallet.

Accepter og respekter andre meninger og holdninger, også selvom de er det modsatte af din egen. Du skal ikke være enig, men du skal respektere at alle ikke tænker ens. Vi er alle unikke og vores indre fungerer forskelligt, da vi alle har haft forskellige liv, oplevelser og problemer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.