A to Z

Juletraditioner

Hvad er jul for dig, hvad indebære den, hvornår begynder den, har den ændret sig gennem årene?

Min fødselsdagsgave fra Anne Lise Lanther fra Rovvig Efterskole. Jeg elsker den.

Vi har mange forskellige juletraditioner, nogle er blevet leveret videre fra bedsteforældre og forældre, og nogle har vi selv skabt.

Hvad er din ynglings juletradition? Det du altid husker og glæder dig til ved julen hvert år? 

Min ynglings juletradition er helt speciel. Det ikke er noget vi kunne gøre noget ved eller sørge for. Det er nu blevet til et dejligt minde da det ikke længere vil ske. Mit minde er om alle de år hvor det på magisk vis, altid var Poul Erik (Plerik) der fik mandlen. Vi jokede med det hvert år at nu fik han den nok igen, og ja tilbage sad han med et lumsk smil, indtil han til sidst viste os mandlen som han havde gemt i kinden.

Derudover har jeg altid været pakke uddeler. Så det må være min ynglings tradition nu. Så får man lov til at give gaven man selv har købt, til den der skal have den. Det kan jeg godt lide.

Det evige spørgsmål hvad kan du bedst lide; at få gaver, eller at give gaver. 

Jeg elsker at give gaver, fordi jeg ligger så meget personlighed i når jeg finder gaver til dem jeg holder af. Jeg finder gaver ved at falder over noget der bare runger af personens personlighed. “Det her er lige mor” eller “Den her passer lige til bedstefar”. Jeg køber normalt ikke gaver direkte fra folks ønskelister, medmindre der er noget der linker mig med personen i en af deres ønsker. Det bedste ved juleaften er at se andre åbne de gaver jeg har fundet til dem.
Hvad med dig bliver du mest glad af at få en gave du ved andre har fundet specielt til dig. Eller ved at se glæden andre får ved at få din gave.


Er i en familie der samles til arrangementer som julefrokoster, pakkespil, fælles pyntning af mormors juletræ?

Det er længe siden vi i min familie havde en tradition hvor vi samledes. Vi har altid været samlet om formiddagen den 31 december fordi det er min fætters fødselsdag. Men derudover har vi ikke holdt noget.
Vi lavede selv en tradition til vores jul et år, min bedstemor Ingrid spurgte om vi ikke skulle høre juleevangeliet. Det gjorde vi og vi har hørt, eller læst det hvert år siden.

Har i en tradition for hvornår i gør hvad?

Det er forskelligt hvornår vi gør forskellige jule relaterede ting. Pynte op, få juletræ, pynte juletræ og købe gaver. Nogle er tideligt på den andre er ikke.
Jeg ved at min far Plerik næsten hvert år var afsted den 23 december for at finde de sidste gaver. Et enkelt år var jeg med da det var min mors gave han manglede. Men vi har ikke som sådan haft traditioner for hvornår der blev pyntet op eller fundet juletræ. De sidste år har vi haft et plastik juletræ så det er ikke noget der skal tænkes så meget over.
Nogle har tradition for at pynte træet den 24 december i løbet af dagen. Gør i det?

Der er meget forskelligt pynt; nyt, gammelt, hjemmelavet, farvetema styret osv. Det hele kan være flot, hvad foretrækker i, foretrækker alle den samme slags pynt?

Hos os er det julepynt der er blevet nedarvet og lidt ekstra små ting der er kommet til gennem årene. Det hele er i et ældre tema rød, brun, grøn og lidt guld. Alle de gamle hjemmestrikkede nisser sidder rundt i stuen, og mors hund er altid interesseret i det samme nisse-par hvert år.

Er der tradition for noget specielt at spise? eller er det hvad i lige har lyst til?

Risengrød, and, gås, flæskesteg, medister, kartofler, brun sovs, brune kartofler, franskekartofler, rødkål (varm/kold), risalamande eller noget helt andet.
Hos os har det i mange år bare været flæskesteg, det var det min mor og far gerne ville have. De sidste par år har vi lavet lidt and, fordi jeg er vild med and. Dertil alt tilbehøret kartofler, brune kartofler, brunsovs og rødkål. Jeg elsker rødkål.

Kender du nogle der har nogle traditioner du finder spøjse? Sætter grød på loftet til nissen, småkager frem til julemanden?

Kender du nogle nordmænd og dermed har oplevet hvordan de render rundt og gemmer alle kostene juleaftensdag, for at heksene ikke skal tage dem og lave drillerier.
Måske har du fejret jul med en tysk familie, og oplevet børnene stille deres sko udenfor om aftenen den 5 december. Det gør de for at se om der bliver lagt slik eller grene deri af julemandens hjælper, for så kan de se om de har været artige eller ej.
Eller måske har du fejret jul hos en familie der har dækket op til en ekstra ved bordet. Det gør man i polen så der er plads til ånder fra fortiden eller en uventet gæst. For hos dem må ingen være alene juleaften.

Min egen tradition.

Jeg har en tradition der kan kaldes både jule tradition fordi den ligger i december, men også fødselsdags tradition da det er på min fødselsdag. Jeg var så heldig at få en ekstra bedstemor (Ingrid) da Plerik min far blev en del af mit liv. Ingrid og jeg har begge fødselsdag den 7 december, så derfor har vi hvert år næsten den samme samtale. Det har været meget specielt at kende en så tæt på have fødselsdag den samme dag som mig selv. Jeg har altid syntes der var sjovt, og underligt, men også dejligt.

“Hej, hej tillykke med fødselsdagen, tak og tillykke med fødselsdagen til dig også, tak”

Måske har du bare oplevet hvordan nisserne driller, og gemmer ting i løbet af december, og pludselig dukker tingene op igen den 24 december.

Nu er det snart ved at være juletid. Jeg håber at jeg har bragt lidt julestemning ind i dit hjem, ved at få dig til at tænke over alle de her forskellige ting. Måske kom du i tanke om nogle glemte minder.
Jeg håber alle får en dejlig jul.

 

– Camilla out

Husk at være åben og imødekommende over for andre holdninger end din egen. Lyt og hør hvad baggrunden er for andres holdninger. Det kan være svært at forstå hvordan andre kan have en mening så anderledes end din egen. Det kan være lettere at sætte sig ind i hvis, man ved hvad personens baggrund er. Der kan være en meget simpel grund, en oplevelse, et tab, eller andet der har gjort indtryk på ens liv, og derved har skabt anderledes holdninger end flertallet.

Accepter og respekter andre meninger og holdninger, også selvom de er det modsatte af din egen. Du skal ikke være enig, men du skal respektere at alle ikke tænker ens. Vi er alle unikke og vores indre fungere forskelligt da vi alle har haft forskellige liv, oplevelser og problemer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.